-
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – Krzysztof Leśniewski
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Mało 13 szt. |
Kod kreskowy | 9788363537746 |
ISBN | 978-83-63537-74-6 |
EAN |
Zamówienie telefoniczne: 693074414
Zostaw telefon |
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem i dodatkami.
Opis
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to zbiór 160 przepisów. Domowe przetwory nie tylko pozwalają na dłużej zachować sezonowe smaki, ale także są dumą każdej gospodyni i gospodarza. Zawsze warto robić zapasy – gdy robimy je samodzielnie, mamy kontrolę nad wykorzystanym surowcem, dodatkami oraz procesem produkcji. Czas odczarować konserwy! Utrwalić można wysokiej jakości produkty z najlepszych składników. Krzysztof Leśniewski zebrał, przetestował i opracował receptury wykorzystywane m.in. w epoce PRL-u, podczas wojen światowych (a nawet w XIX wieku). To książka wyjątkowa, bo na polskim rynku brakuje publikacji o tej tematyce.
Domowe konserwy – świetne w domu i w podróży
Niezależnie od tego, czy konserwy przechowujemy w puszkach czy w słoikach, świetnie sprawdzą się nie tylko podczas przygotowywania domowych posiłków, ale także w podróży.
Opinie o książce
Wyrób konserw w słoikach i puszkach zawiera 160 przepisów na różne konserwy mięsne, podrobowe, rybne, w tym “tajne” wojskowe. Podane są receptury, zwięźle opisany jest proces produkcyjny i obróbka cieplna. Autr opisał najczęstsze wady przy wytwarzaniu konserw oraz sposoby jak im zaradzić. Zaprezentowane są także przyprawy i dodatki wykorzystywane przy wytwarzaniu konserw.
Waldemar Jaworski, pasjonat przetwórstwa mięsnego, wieloletni pracownik Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego w Poznaniu
Poradnik to potężna dawka wiedzy i wskazówek, które przydadzą się zarówno amatorom jak i profesjonalistom. Nie ma potrzeby uczyć się na błędach i marnować surowiec skoro mamy do dyspozycji 160 sprawdzonych przepisów.
Grzegorz Zabiegły, Grupa Konserwy z Pasją.
Wyrób konserw w słoikach i puszkach- wnętrze ksiażki
Rób konserwy – nie marnuj żywności
Konserwy są także less waste – w ten sposób możemy utrwalić żywność, która trafiłaby do kosza…Dotyczy do żurku, bigosu, ale nawet ciast takich jak babka, czy sernik!
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki
Samodzielny wyrób konserw w słoikach i puszkach nie jest trudny
Wyrób konserw w słoikach i puszkach to 160 sprawdzonych przez autora przepisów. Za każdym razem możesz wybrać, czy chcesz zakonserwować przetwór w słoiku czy puszce.
Część z nich bazuje na uznanych, prl-owskich recepturach, w których nie wykorzystywało sie wielu chemicznych dodatków. Wszystkie składniki są łatwo dostępne – znajdziesz je w pobliskim sklepie spożywczym albo na straganie.
Samo wyposażenie kuchni również nie jest poważnym wyzwaniem. Autor uzupełnia je o szczegółowe porady i wskazówki. Porady i przepisy zredagowane są w przystępny i przejrzysty sposób.
Konserwy w puszkach to skuteczny sposób przedłużania trwałości żywności dla kierowców samochodów ciężarowych, pracowników wyjeżdżających za granice, czy jako dodatkowy dochód dla restauracji lub gospodarstwa agroturystycznego.
Dane techniczne
Format: B5 liczba stron: 254 okładka: miękka wzmacnianiana ISBN: 978-83-63537-74-6
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – 8 rozdziałów. 160 przepisów
Receptury w książce Wyrób konserw w słoikach i puszkach podzielone zostały na 8 rozdziałów:
- Konserwy mięsne
- Konserwy z mleka
- Warzywa – owoce
- Konserwy rybne
- Konserwy wojskowe
- Prezerwy
- Pieczywo
- Dodatki
Pełen spis treści poniżej
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – wnętrze książki
W książce znajdziesz m.in. przepisy na:
- gulasz angielski,
- kaczkę pieczoną w weku,
- karkówkę BBQ,
- klopsy w smalcu,
- groszek konserwowy,
- mieszanki warzywne,
- klopsiki rybne,
- pulpety z karpia,
- krewetki, kaszankę wojskową,
- tuszonkę, mielonkę marynarską,
- pastę wędzoną
- i wiele, wiele innych.
Pełny spis treści dostępny poniżej
To ty wybierasz formę konserwacji produktu a w książce znajdziesz wskazówki jak zrobić to z wykorzystaniem puszek albo słoików.
Otrzymujemy wiele pytań dotyczących użytych w książce oznaczeń dotyczących sterylizacji. Aby rozwiać wszystkie wątpliwości przygotowaliśmy grafikę. Obecnie znajduje się ona także w samej książce (nie znajdowała się w pierwszym wydaniu)
Sterylizacja konserw. Wyjaśnienie
Krzysztof Leśniewski. O autorze
Krzysztof Leśniewski, członek stowarzyszenia Eurotoques Polska, członek zarządu LOT Pałuki. Autor książki ,,Kuchnia Pałucka”, która w 2016 r otrzymała wyróżnienie w konkursie im Stanisława Czernieckiego na najlepszą publikacje o lokalnych i regionalnych kulinariach o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Napisał również znakomicie sprzedającą się ksiązkę Tradycyjna Spiżarnia.
Fanpage autora: https://www.facebook.com/Wariacje-kuchenne-Krzy%C5%9Bka-105619728451487
Wyrób konserw w słoikach i puszkach – spis treści
Konserwy z nabiału
- Kajmak (miód z serwatki)
- Mleko schłodzone w puszce
- Ser smażony z kminkiem
- Ser żółty w puszce
- Masło klarowane w puszce
Konserwy mięsne
- Bigos z białej kapusty
- Bigos
- Fasolka po bretońsku
- Flaki pałuckie
- Galart z drobiu
- Golonka pieczona w sosie własnym
- Golonka w galarecie
- Gołąbki w sosie grzybowym
- Gołąbki z kapusty włoskiej
- Grochówka na całym grochu
- Gulasz angielski
- Gulasz notecki
- Gulasz z pęczakiem
- Gulasz wieprzowy w sosie grzybowym
- Gulasz z ogonów wieprzowych
- Kaczka pieczona w weku
- Kapuśniak z klopsami
- Karkówka BBQ
- Karkówka w sosie własym
- Kiełbaski w zalewie pomidorowej
- Klopsiki w sosie cebulowym z makaronem
- Klopsy w smalcu
- Konserwa szynkowa z drobiową galaretką
- Konserwa turystyczna
- Konserwa tyrolska
- Konserwa tłuszczowa z przyprawą tyrolską
- Kurczak z grilla
- Kurczak wędzony w galarecie
- Ogony i ozory
- Szagówki z boczkiem
- Leberka w słoiku
- Luncheon meat
- Mielonka boczkowa
- Mielonka wiejska gruba
- Mielonka wiejska
- Ogony w kapuście
- Ozorki wieprzowe w galarecie z przyprawami
- Pasztet drobiowy
- Pasztet mazowiecki
- Pasztet popularny
- Pierś kurczaka w sosie śmietanowo – serowym
- Podgardle o aromacie tyrolskiej
- Policzki wieprzowe w sosie własnym
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Rolada w galarecie
- Schab w weku
- Słonina konserwowa z przyprawą Cafe de Paris
- Smalec pałucki z marchwią
- Smalec z przyprawami
- Szare kluchy z marchwią
- Szynkowa z kurczaka w galarecie
- Szynkowa
- Tuszonka w słoiku
- Uszy wieprzowe
- Wędzonka w galarecie
- Wędzonki w słoiku
- Wieprzowina z ryżem
- Kąski z żeberek BBQ
- Zrazy wołowe
- Żnińska zupa chlebowa
- Żurek z kiełbasą
Konserwy rybne
- Bigos rybny
- Byczki w pomidorach
- Karp w galarecie
- Karp w pomidorach
- Klopsiki rybne w zalewie octowej
- Krewetki w puszce
- Pasta z ryb
- Paprykarz rybny
- Pasztet z ryb słodkowodnych
- Pulpety z karpia w galarecie
- Ryba w cieście opiekana w pomidorach
- Ryba słodkowodna opiekana w occie
- Ryba słodkowodna w oleju
- Śledź w sosie własnym
- Szprot w oleju
- Śledź w galarecie
- Śledź opiekany w occie
- Pałucki barszcz rybny
- Zupa rybna z łososia
- Łosoś w sosie szpinakowym
Konserwy z warzyw i owoców
- Brukselka
- Buraczki
- Fasolka szparagowa
- Groszek konserwowy
- Puree groszkowe
- Groszek w słoiku
- Marchewka z groszkiem
- Marchewka
- Mieszanki warzywne
- Pietruszka w konserwie
- Pomidory w puszce
- Seler w konserwie
- Skorzonera w konserwie
- Szczaw konserwowy
- Szparagi
- Szpinak
- Ziemniaki w konserwie
- Ananas w lekkim syropie
- Ananas w syropie
- Brzoskwinia w syropie
- Cytryny w syropie
- Dżemy, marmolady, konfitury
- Gruszki w syropie
- Maliny w syropie
- Pomarańcze w syropie
- Truskawki w syropie
- Borowiki
- Borowiki w puszce
- Grzyby smażone w occie
- Pieczarki w puszce
- Fasola w sosie pomidorowym
- Puree grochowe z boczkiem wędzonym
- Zupa fasolowa
- Zupa ogórkowa zagęszczona
- Zupa pomidorowa z ryżem
Konserwy wojskowe
- Gulasz wieprzowy podsmażany
- Gulasz wołowy podsmażany
- Kaszanka wojskowa
- Konserwa Wojska Polskiego
- Konserwa wojskowa dla wojsk austriackich i francuskich podczas I wojny światowej
- Konserwa zwana tuszonką (wojsko rosyjskie)
- Mielonka marynarska
- Mielonka popularna
- Pasztet turystyczny
- Salceson marynarski
- Salceson saperski
- Salceson wiejski
- Słonina wojskowa mielona
- Słonina wojskowa
- Wołowina we własnym sosie
Prezerwy
- Boczek w oleju
- Łosoś w oleju
- Pasta z ryb wędzonych w oleju
- Pasta wędzona
- Ryba wędzona w oleju
- Śledź solony z przyprawami
- Śledź w oleju z ogórkiem i papryką
Konserwy z pieczywa, ciast i produktów mącznych
- Chleb w konserwie
- Babka gotowana w konserwie
- Makowiec
- Sernik
- Pierogi ruskie
Dodatki
- Bulion drobiowy
- Bulion rybny
- Bulion wieprzowy
- Bulion wołowy
- Bulion warzywny
- Deser lodowy mrożony
- Keczup z żółtych pomidorów
- Keczup
- Musztarda sarepska
- Makaron z owocami morza
- Proszek grzybowy
- Przecier pomidorowy 12%
- Sos BBQ
- Sos grecki
- Sos pomidorowy do kiełbasek w puszce
- Spaghetti
- Włoszczyzna suszona
- Włoszczyzna z cebulą
- Włoszczyzna z kapustą
- Zalewa słona do kiełbasek
- Zalewa pomidorowa do ryb (najprostsza)